RumeneStrani.si poslovni imeniki - 29 let tradicije
|
|
RumeneStrani.si poslovni imeniki - 29 let tradicije
RumeneStrani.si poslovni imeniki - 29 let tradicije
|
|
RumeneStrani.si poslovni imeniki - 29 let tradicije
KDO? (najdi pravno osebo)
išči po korenu
KAJ? (najdi izdelek, storitev)
 

OBČINA HRASTNIK

Pot Vitka Pavliča 5, 1430 Hrastnik
 
Opis za OBČINA HRASTNIK :

Dolina,objeta z zasavskim hribovjem in reko Savo v sredini se je razvila v zadnjih dveh stoletjih. V njej je nastajal in se razvijal Hrastnik, ki je danes mesto in sedež občine. Hrastnik šteje približno 9191 prebivalcev (stanje na dan 1.7.2018) in zajema 58,58 km2 površine.

Ima 19 naselij, ki so zajeta v 10 krajevnih skupnostih:

Boben, Dol pri Hrastniku, Kovk, Krnice-Šavna-Peč, Marno, Podkraj, Prapretno, Rudnik, Steklarna, Turje-Gore.

Ime Hrastnikizvira iz besede hrast. Ti kraji so bili namreč nekoč bogati s hrastovimi gozdovi. To značilnost kraja zajema tudi hrastniški grb, kjerhrast simbolizira svetlo prihodnost in nadaljnji razvoj kraja, ki je zrastlo na črnih tleh (rudarstvo). Rudarstvo, ki je bilo nekoč gonilna sila kraja, je ustvarjalo pogoje za razvoj steklarske, kemične in druge industrije, nekoliko manj pa domačo obrt, ki je v tem kraju skoraj zamrla. Danes so se vrata rudnikov zaprla (proizvodnja rjavega premoga), stoletni duh rudarstva pa ostaja.

V spomin na gladovno stavko rudarjev leta 1934 Občina Hrastnik 3. julija praznuje praznik občine. V centru Hrastnika se nahaja spomenik rudarjev.

Hrastnik je srednje velika občina, ki se nahaja v zasavski regiji in meji na tri občine, Trbovlje, Laško in Radeče. S sosednjo občino Trbovlje je kraj povezan z zasavsko cesto proti Ljubljani, prek Ojstrškega prevala ter naselja Čeče, ki meji na obe občini. Po desnem bregu reke Save pelje cesta skozi naselje Podkraj, mimo PE steklarne v Radeče, po levem bregu pa v Zidani Most. Iz Hrastnika se proti vzhodu lahko peljete skozi drugo največje naselje v občini Dol pri Hrastniku v Rimske Toplice proti Celju oz. Zidanem Mostu.

Hrastnik meri 58,58 km2, ima 10 krajevnih skupnosti in 19 naselij ter manj kot 10000 prebivalcev.

Krajevne skupnosti:

- KS Rudnik

- KS Steklarna

- KS Dol pri Hrastniku

- KS Marno

- KS Turje - Gore

- KS Kovk

- KS Boben

- KS Prapretno

- KS Krnice - Šavna Peč

- KS Podkraj.

Urbani del kraja so zapolnili upravni, finančni, kulturni, zdravstveni in drugi objekti. V samem centru se nahaja tudi športni park, ki zajema več objektov in igrišč, med njimi tudi zaprti bazen.

Dolino obdaja čudovito hribovje, s pestrimi naravnimi danostmi in kulturno dediščino. Popotniki, ljubitelji narave, rekreativci, športniki ter naključni obiskovalci lahko preživijo svoj čas tudi v tem kraju, saj skozi občino vodijo zanimive in pestre poti, posamezne točke privabljajo in očarajo, prireditve pa popestrijo življenje kraja in pričarajo prijetno vzdušje.

Kaj si lahko ogledate? Poiščite rubriko Zanimivosti, kjer lahko preberete nekaj o naravnih vrednotah tega kraja in kulturni dediščini. Če pa iščete oddih in sprostitev, pa poiščite rubriko Življenje v Hrastniku, Turizem.

Obiščite nas, ne bo vam žal.
Izdelki in storitve / ključne besede:

Občina.